Zijn mijn afbeeldingen wel website geschikt?

Afbeeldingen zijn populaire middelen op websites. Een afbeelding vertelt zijn eigen verhaal of ondersteunt een artikel/pagina, soms beter dan woorden ooit kunnen.

Het veelvuldig gebruik van afbeeldingen, brengt ook risico’s met zich mee. Risico’s die in het ergste geval kunnen leiden tot het verliezen van bezoekers. In dit artikel laten we zien hoe je de grootste valkuilen kunt ontwijken en het beste uit je afbeeldingen kunt halen door deze te optimaliseren voor het web.

Waarom optimaliseren

Voordat je afbeeldingen gaat optimaliseren, is het handig om te weten waarom dit noodzakelijk is. Bij afbeeldingen op websites draait het vooral om één ding: de bestandsgrootte zo klein mogelijk houden. Dit heeft met name invloed op deze twee belangrijke factoren in web ontwikkeling:

• Laadtijd van de website
• Dataverbruik van de website

Traagheid

De gemiddelde webgebruiker is een ongeduldig persoon: je kunt hem kwijtraken binnen enkele seconden. Wanneer je veel zware afbeeldingen gebruikt, verhoog je dus de kans dat de gebruiker opgeeft en elders gaat kijken.
Laadt de tekst van een pagina wel in maar de afbeeldingen pas later, dan riskeer je dat de tekst verspringt. Dit komt doordat een nieuw ingeladen afbeelding alle onderliggende content verder naar beneden drukt, waardoor de scrol positie van de gebruiker niet meer klopt. Dit kan leiden tot negatieve gevoelens als verwarring en ergernis.

Mobiele gebruikers

Voor gebruikers op mobiele apparaten is het nog belangrijker dat een website lichtgewicht is. Voor iemand die een pagina bezoekt op een 3G-verbinding geldt dat ze veel minder laadcapaciteit hebben dan iemand op een vaste internetverbinding. Vaak zijn ze ook gebonden aan een abonnement met een datalimiet. Een lange laadtijd of hoog datagebruik zijn dus een no-go.
Zelf ervaren? Bekijk je website dan eens op je smartphone over een 3G-verbinding. Beter nog: laat dit doen door iemand die niet direct met je site verbonden is en vraag naar zijn of haar ervaring.

SEO

Niet alleen mensen houden van snelle websites: Google beoordeelt websites op mobielvriendelijkheid. Het algoritme dat het bedrijf gebruikt om websites te indexeren wordt regelmatig aangepast, maar wat vaststaat is dat de focus op mobiele websites steeds groter wordt. Een trage website kan je dus zomaar een slechte positie binnen Google zoekresultaten opleveren.

Waarmee maak je afbeeldingen geschikt voor jouw website?

Met de online (gratis) tool https://bulkresizephotos.com is het appeltje eitje en zo klaar 😉

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook